Vlaamse Stoma, Incontinentie en Fistelverpleegkundigen

Vlas, één doel, mensen helpen


 
 
 

Meewerken aan verandering voor betere stomazorg, ook iets voor jou?

 

Nieuws


Dertiende navorming stoma-, fistel - en incontinentiezorg 2019

Redactie Vlas - 08-08-2019

Problemen met inschrijvingen !!!!

Wegens problemen met de website kunnen geen inschrijvingen gebeuren via de Website.
Mogen we vragen om enkel in te schrijven via mail naar Valerie.Hanssens@uzbrussel.be. Na betaling van het inschrijvingsgeld zal een bevestigingsmail teruggestuurd worden.
Bij inschrijving via de website verscheen ook een ander bedrag van inschrijvingsgeld.
Voor alle duidelijkheid !!!!!
Kostprijs: leden: 300 euro
niet - leden: 350 euro
Mogen we vragen aan degene die al inschreven via de website, een mail te sturen naar Valerie.Hanssens@uzbrussel.be.
Onze oprechte verontschuldigingen.


Dertiende navorming stoma, fistel- en incontinentiezorg 2019-2020

Redactie Vlas - 30-06-2019

Het voorlopige programma voor onze dertiende navorming stoma, fistel- en incontinentiezorg staat online.

Ook in academiejaar 2019-2020 staat de posthogeschoolnavorming rond stoma, fistelzorg en incontinentiezorg weer voor je klaar. Ontdek meer op onze vormingspagina.


Congres 2019 Van klein naar groot !

Redactie Vlas - 21-05-2019

Heet van de naald! Op donderdag 17 oktober 2019 organiseren we het jaarlijkse Vlas-congres in het Cultuurcentrum in Zwaneberg in Heist-op-den-Berg.

Ook dit jaar staat het VLAS garant voor een mooi en deskundig programma. Na de schitterende jubileumeditie van 2018 zullen we dit jaar speciale aandacht hebben voor parastomale hernia , stoma bij kinderen, sociale media, ... Lees meer op Congres 2019.


Presentaties Congres 2017

Redactie Vlas - 30-11-2017

Er staan diverse presentaties van het voorbije, succesvolle congres online. Je kan ze opnieuw bekijken of downloaden.

We ontvingen vele lovende feedback over het congres van november. Dat waarderen we als bestuur van VLAS heel erg, waarvoor dank!

Je kan de meeste presentaties terug bekijken of downloaden op Presentaties Congres 2017. Je mag ze zelf gebruiken, toch vragen we om de presentaties steeds als geheel te behouden en de bron te vermelden.


Verslag van een leerrijke congresdag!

Redactie Vlas - 14-11-2017

Heist-Op-den-Berg 7 november 2017 - Op dinsdag 7 november 2017 gingen we tijdens ons jaarlijkse congresdag op zoek naar oplossingen van diverse stomaproblemen. Het gure koude weer, hield de stomaverpleegkundigen niet om talrijk aanwezig te zijn op ons jaarlijks congres. Ik mocht als nieuw bestuurslid voor de eerste keer meewerken aan deze dag.

De voormiddag startte met een presentatie over LARS (laag anterior resectie syndroom). Er was een goede mix van theorie en deskundige uitleg van de chirurg. Aansluitend kregen we de nodige informatie over de verpleegkundige benadering van dit syndroom en de ervaring vanuit de patiënt. Er was veel interactie en vraagstelling, wat getuigd van een grote interesse van het aanwezige publiek. Ik onthoud hierbij dat we de patiënt steeds goed moeten informeren op de klachten, die kunnen optreden als er wordt gekozen voor TME ( totale meserectale excisie).

Daarnaast werd er ook aandacht besteed aan het gebruik van medicatie bij stomazorg.

Verschillende firma’s waren aanwezig om hun producten en nieuwigheden aan ons voor te stellen.

In de loop van de voormiddag kregen we ook deskundige uitleg over de high output en St Marks elektrolyten mix. Hieruit onthouden we dat er een multidisciplinaire aanpak nodig is tussen de arts, diëtist en de stomaverpleegkundige.

Op het einde van deze boeiende voormiddag werden de resultaten weergegeven van de enquête van de ex-cursisten leden van het academiejaar 2016-2017.

Tijdens de middag konden we aanschuiven voor een heerlijke koude schotel en een lekker toetje als dessert.

In de namiddag kregen we meer uitleg over educatie in de stomazorg binnen het ziekenhuis en de thuiszorg met aansluitend een getuigenis van een patiënt.

Nadien werd gekozen om casussen naar voor te brengen met interactie van het publiek, gepresenteerd door eigen VLAS bestuursleden. Er kwamen diverse casussen naar voor zoals: Gangreen van Fournier, aandacht voor parastomale hernia, fistels, pyoderma gangrenosum, … Het congres werd afgesloten met informatie over de algemene stomazorg aan de hand van casuïstiek.

De meest complexe casus werd voorgesteld door onze voorzitter Chantal Tielemans. Nu ja casus? Het ging over onze eigenste secretaris binnen het bestuur van VLAS: Theo Leysen. Onze secretaris gaat volgend jaar in mei op pensioen en stopt ook als secretaris binnen het VLAS. Een casus die wij als bestuursleden moesten geheim houden. Dat was helemaal niet gemakkelijk. Theo zag dat er een presentatie tekort was en was het weekend voor het congres in paniek. Hij vertrouwde het allemaal niet en maakte een extra casus in nood. Uiteindelijk hebben we Theo welverdiend in de bloemetjes gezet met de nodige emoties. We willen hierbij nogmaals Theo bedanken voor zijn jarenlange inzet in het VLAS bestuur. Ik vond het alvast een eer om met Theo zijn traditionele bel iedereen in de schouwburg te begeleiden voor de presentaties.

Nogmaals proficiat aan iedereen voor jullie aanwezigheid en blijvende inzet voor deze patiënten. Ze hebben ons als stomaverpleegkundigen nodig! Want stomazorg verlenen is meer dan een zakje kleven op de buik van de patiënt.

Wie zich geroepen voelt om lid te worden van het VLAS bestuur kan altijd contact met ons opnemen. Het is toffe en warme bende.

Ik wil nog even meegeven dat alle powerpoint presentaties binnenkort op de website zullen terug te vinden zijn, zodat jullie dit kunnen nalezen.

Aan iedereen van harte bedankt en tot volgend jaar.

Jens De Waepenaere


Congres 2017 - Stoma voor elk probleem een oplossing?

Redactie Vlas - 29-10-2017

Op dinsdag 7 november opent ons congres de deuren in Heist-op-den-Berg. Zorg dat je erbij bent.

Er staan heel wat boeiende onderwerpen op het programma, van het low anterior resectie syndroom of high output en St. Marks, over de aandachtspunten bij medicatie en stoma tot educatie in ziekenhuis en thuiszorg. Verder presenteert Vlas de resultaten van de enquête (stoma)verpleegkundigen op het congres van 2016 en de algemene stomazorg casuïstiek. Bovendien komen ook enkele probleemstoma casuïstiek aan bod. Wil je tot slot standen van de sponsors bezoeken? Ook daar krijg je een boel informatie.


Congres Bellastoma

Redactie Vlas - 20-10-2017

Op donderdag 14 december 2017 organiseert Bellastoma in samenwerking met 3M het congres ‘Verbeter het comfort van de stomadragers’.

Bellastoma en 3M nodigen u van harte uit voor het congres ‘Verbeter het comfort van de
stomadragers’ voor stomaverpleegkundigen en bandagisten op donderdag 14 december 2017.

Op deze dag presenteren wij u interessante thema’s op het gebied van huidbescherming, preventie
van stomabreuken en testimonials met het oog op optimale stomazorg.

Aan het congres zijn geen kosten verbonden en uiteraard wordt er voorzien in een smakelijke lunch.

Voorlopig Programma

10:00u – Introductie Bellastoma (Kelly Eerdekens)

11:00u – Preventie van stomabreuken (Nozar Alikhanizadeh)

11:30u – Testimonial stomadrager

12:00u – Lunchbreak

13:00u – Optimalisatie van comfort en welbevinden (Anita Vandenbossche)

13:45u – Optimale huidbescherming (Theo Leysen)

14:30u – Hands-on workshop huidbescherming

15:30u – Afsluiting


Doelgroep

Stomaverpleegkundigen & Bandagisten

Datum

donderdag 14-12-2017

Locatie

3M Kantoor Diegem, Hermeslaan 7, 1831 Diegem

Inschrijven

Wens je in te schrijven? Surf dan naar
https://engage.3m.com/be_bellastoma.


Oproep stomaverpleegkundigen ter ondersteuning lokale lotgenotenwerking stomadragers

Redactie Vlas - 02-10-2017

Als contactpersoon voor VLAS ben ik betrokken met Stoma-Ilco VZW. Dat deze organisatie een aantal veranderingen heeft doorgemaakt zal u waarschijnlijk wel niet ontgaan zijn. Er blijven nog een 3-tal concrete regiowerkingen over ( nl Hasselt, Gent, Kortrijk ). Daarnaast zijn in de andere regio’s een aantal lotgenoten als contactpersoon verder bereikbaar. Gegevens hierover verder in dit artikel.

Bij deze doe ik een oproep aan alle stomaverpleegkundigen in Vlaanderen om hun eerst en vooral bekend te maken bij de lokale vereniging voor patiënten met een stoma.

Stoma Ilco heeft doorheen zijn reorganisatie duidelijk zijn appel gericht naar support en betrokkenheid van stomaverpleegkundigen en steun van professionelen .
De lotgenotenwerking houdt oog voor haar initiële taak, namelijk nieuwe stomapatiënten in wezen nabij zijn vanuit de basiszorgbehoeften en het dagelijks omgaan met het gewijzigde lichaamsbeeld zowel in de kleine intieme kring als in het brede maatschappelijk kader.

Als stomaverpleegkundige ben je betrokken bij de voorbereidingsfase tot de ingreep alsook de hospitalisatieperiode en de nazorg. Dit zowel in de thuissituatie als tijdens de hospitalisatieperiode. En vaak ook in de opvang van stomapatiënten en hun familie tijdens opnames voor aanvullende therapieën (chemo, radiotherapie, en dergelijke).
Je bent als het ware een vertrouwenspersoon voor de patiënt en die directe ondersteuning bevordert meestal het integratieproces rond het dragen van een stoma
Samen met de stomadrager op weg gaan kan alleen maar je inzicht in het “ leven met een stoma “ ten goede komen om alzo op een betere wijze te kunnen inspelen op de vele vragen van de stomapatiënt.
Ik besef maar al te goed dat niet elke persoon die voor een stomaprocedure staat contact met een lotgenoot wil ( Respecteren van de privacy is een eerste voorwaarde ) Maar kansen geven tot en informatie aanreiken tot contactmogelijkheden is een must.
Dat een goede wisselwerking tussen lotgenoten en stomaverpleegkundigen de zorg voor stomapatiënten ten goede kan komen bewijst zich dagelijks in ziekenhuizen als in de thuissituatie
Indien je op een of andere wijze positief wil meewerken aan lokale initiatieven van de stomaverenigingen aarzel dan niet contact te nemen.
Er zijn in Vlaanderen meerdere verenigingen voor lotgenoten met een stoma.
Naast Stoma Ilco VZW bestaat er ook Stoma Actief en andere stomaclubs o.a. in Antwerpen, Brugge, Oostende,…

Meer info over lotgenotengroepen vind je op hun websites
www.stomailco.be of op allesoverkanker.be

StomaVlaanderen ( www.stomavlaanderen.be) is anderzijds een feitelijke vereniging die tot doel heeft de vele groepen samen te brengen onder een koepel. Dit met steun van “ Kom op tegen Kanker “ Zij organiseren tweejaarlijks een infodag voor stomadragers.
Stoma Ilco zet zich actief in om die werking in Vlaanderen maximaal te steunen.
De volgende infodag van StomaVlaanderen gaat door in Hasselt op 21 april 2018.Verdere info hierover volgt

Contactgegevens Regiowerkingen Stoma Ilco vzw

Regio Gent
Van de Voorde Hilde
S.R. De Deckerlaan 25, 9060 Zelzate
tel. 09 345 59 00
stoma.ilco.regio.gent@outlook.com
Regio Kortrijk
Billiet Johnny
Basse Censestraat 33, 8930 Menen
tel. 056 51 49 47
stoma.ilco.regio.kortrijk@outlook.com
Regio Limburg
Vandersmissen Maggy
Kermstraat 237, 3512 Stevoort
tel. 0477 99 15 29
stoma.ilco.regio.limburg@outlook.com

Contactpersonen

Aalst : De Wolf Lyliane
tel.0473 92 87 40, SandraBerghman@hotmail.com
Dendermonde: Van Nuffel Erik
tel.052 42 29 11, erik.vn@hotmail.com
Halle: Hugh François
tel.0223 80 07 88, francois.huygh@telenet.be
Mechelen-Leuven: De Ron Guido
tel.016 56 03 56, guido.deron@skynet.be
Turnhout: Claessen Rik
tel.014 61 74 94, rik.claessen@scarlet.be

Contact "Partners voor partners"

Chambart Pierrette, tel.056514947
billiet.johnny@telenet.be
Haeck Martine, tel.09 224 11 60
martine.haeck@skynet.be

Guy Bylois 0472 45 39 78 en guy.bylois@gmail.com


Onderzoek

Redactie Vlas - 15-05-2017

Welke zorg speelt de stomaverpleegkundige in de Belgische stomazorg? Die vraag staat centraal in een afstudeeronderzoek dat door 3M gesponsord wordt.

VLAS nodigt haar leden uit, en alle niet-VLAS-leden die in de stomazorg actief zijn, om deze enquête in te vullen. Met 13 vragen neemt deze bevraging hooguit 10 minuten van je tijd in beslag.

Jouw antwoorden in deze enquête blijven volledig anoniem. Je e-mailadres en andere persoonsgegevens worden hierbij niet verwerkt. Wij verzoeken je dan ook om in de open velden geen persoonsgegevens in te vullen.

Je vindt de enquête op http://uk.focusvision.com/survey/selfserve/2161/170511.

Dank voor je antwoorden en je tijd! Doen!


WIST JE DIT AL.......

Redactie Vlas - 23-04-2017

Zorgmassage: even alle zorgen vergeten Een aanrakingstherapie voor kankerpatiënten en andere ziekten ondersteund door het fonds van kanker. www.zorgmassage.be.

ZORGMASSAGE: EVEN ALLE ZORGEN VERGETEN....

Zorgmassage is een zachte vorm van lichaamsmassage. Deze aanrakingstherapie is ontwikkeld voor kankerpatiënten. We hebben echter gemerkt dat mensen met een ander ziekte ook baat hebben van onze massage. Onze massage kan worden aangepast zodat iedereen ervan kan genieten.
Ontspanning is nodig tijdens je behandeling of herstel. Massage biedt je de mogelijkheid om even tot rust te komen. Massage is echter meer dan verwennerij voor het lichaam. Het is wereldwijd één van de meest gebruikte complementaire therapie. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de mogelijkheden van zachte massages in het verlichten van gezondheidsklachten. Angst, vermoeidheid, depressie, misselijkheid en pijn kunnen verminderen door zorgmassages. Meer informatie vind je op onze website www.zorgmassage.be
Dankzij de steun van Kom Op Tegen Kanker hebben wij expertise kunnen opbouwen in deze therapie. Sinds oktober 2015 geven we de kennis door in een nieuwe specialisatieopleiding. Binnenkort zijn er meer dan 100 zorgmasseurs. Ons proefproject liep in drie centra voor volwassenonderwijs in Oost-Vlaanderen. Sommige studenten zijn echter actief in aantal andere provincies.
Onze vrijwilligers zijn actief in verschillende ziekenhuizen: AZ Maria Middelares (Gent), AZ Sint-Blasius (Dendermonde) en Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis (Aalst). We werken aan de uitbreiding van onze vrijwilligerswerking in de zorginstellingen.
Je kunt ook terecht bij onze zelfstandige zorgmasseurs in hun massagepraktijk. Velen komen ook graag aan huis. Een volledige lichaamsmassage kost gemiddeld 50 euro en een eventuele verplaatsingsvergoeding. De massage duurt één uur. Ze werken met natuurlijke olie die gemakkelijk kan worden verwijderd. We stellen je vooraf enkele vragen zodat we je een aangepaste massage kunnen geven. Jouw wensen en behoeften zijn het vertrekpunt.
Zorgmasseurs kunnen goed omgaan met moeilijke thema’s zoals een stoma, een haarwerk of littekens. Je lichaam tonen tijdens of na ziekte is niet evident. Vele mensen schamen zich. Zorgmasseurs kunnen je echter snel op je gemak stellen zodat je kunt ontspannen en genieten van de massage.
Zoek een zorgmasseur in jouw buurt en ervaar zelf wat een zorgzame aanraking voor jou kan betekenen. Je vindt hen terug op onze website www.zorgmassage.be. Je kan ook bellen naar onze infolijn 0496/ 42 78 48 (Ingrid).
VZW Zorgmassage


WIST JE DIT AL.......

Redactie Vlas - 23-04-2017

Diëtistepraktijk voor stomadragers, crohnpatiënten en colitis ulcerosa

Ik zou me graag even willen voorstellen. Ik ben Nathalie Grietens en ik ben een diëtiste praktijk gestart in Westerlo (Oevel).

Ik heb zelf de ziekte van Crohn en eet ook glutenvrij omdat ik coeliakie heb. In 2008 is bij mij de ziekte van Crohn vastgesteld, ik was toen 21 jaar. De ziekte van Crohn is een chronische darmziekte waarbij de het hele maagdarmstelsel kan ontsteken.

Mijn ziekte is al een zeer lange lijdensweg geweest, met in 2013 het absolute dieptepunt. Omdat mijn dikke darm zo ontstoken was, had er zich een groot abces in mijn bil gevormd met verschillende fistels. De enige optie was om een tijdelijke stoma aan te leggen voor een half jaar om mijn dikke darm wat rust te geven. Dat half jaar is uiteindelijk een jaar geworden. Na een jaar werd ik terug helemaal onderzocht. Mijn dikke darm was nog even ziek als een jaar geleden. Een definitieve stoma was nog de enigste oplossing. Nu heb ik al bijna 3 jaar een definitieve stoma.

Tijdens al dat ziek zijn was ik ook nog aan het studeren voor diëtiste. De combinatie ziek zijn en studeren was héél zwaar. In januari 2015 was het me eindelijk gelukt en ben ik afgestudeerd als diëtiste!!

Enkele maanden geleden ben ik mijn eigen diëtiste praktijk gestart. Nu wil ik in mijn praktijk zoveel mogelijk stomadragers, mensen met de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of mensen met allergieën kunnen helpen. Samen met hen kijk ik dan hoe ze door enkele aanpassingen een gezond voedingspatroon kunnen krijgen. Zo krijgt iedere patiënt een persoonlijk dieetadvies. Ik doe ook online consultaties via Skype of Facebook omdat het niet voor iedereen makkelijk is om tot in mijn praktijk te komen.

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken heb ik een Facebookpagina (Nathalie's dieetadvies) en Instagram Account (diëtiste_nathaliegrietens)

Voor vragen kan je me steeds contacteren op nathalies-advies@hotmail.com of 0494/04 94 97.

Groetjes Nathalie


Verslag van een boeiende congresdag in Heist-Op-den-Berg

Redactie Vlas - 04-12-2016

Op donderdag 17 november leidden alle wegen voor stomaverpleegkundigen in Vlaanderen naar Heist Op-den-Berg.

Neen, de talloze files kunnen deze dappere verpleegkundigen niet weerhouden van aanwezig te zijn op dit jaarlijks evenement. Met zijn 400 waren ze, uit alle hoeken van Vlaanderen. Na een warm onthaal en een bakje troost voor het vroege opstaan, vingen de presentaties in de schouwburg aan. Zoals vorige jaren werd het technische draaiboek ook weer met de hoogste perfectie uitgevoerd door den Theo.

We kregen een update rond de medische evolutie en zorgpaden in kader van oncologische behandeling van zowel colorectale tumoren als blaascarcinomen.

De sprekers benadrukten weeral de rol en het belang van de stomaverpleegkundige in de setting rond de patiënt met zijn oncologisch verhaal waarbij een stoma-aanleg noodzakelijk is.

Ook de presentatie rond Ta TME werd door ieder gesmaakt omwille van het boeiend en aanschouwelijk brengen van deze toch wat ingewikkelde materie.

Uiteraard was er in de pauze ruimte om de commerciële stands van de diverse firma's van stomamaterialen te bezoeken.

Centraal in al de presentaties stond uiteraard de stomapatiënt en zijn directe omgeving. Dat de aanleg van een stoma erg ingrijpend is beseft hier ieder wel, helaas zijn er nog te weinig stomaverpleegkundigen gedeeltelijk of volledig vrijgesteld om deze zorg voor deze patiëntengroep ter dege te kunnen bewerkstelligen.

Maar al te vaak blijft het een dweilen met de kraan open of brandjes (lees praktisch de stoma verzorgen) blussen in het ziekenhuis of in de thuiszorg.

Dat de stomaverpleegkundige als consulent voor totale benadering en coaching staat wordt vaak vergeten of te weinig ingeschat.

Een voortreffelijke catering en een lekker glaasje wijn maakten ook het middaggebeuren tot een waar festijn...

In de namiddagsessies was het tijd om een aantal cursisten uit de VLAS-cursus van 2015-2016 aan het woord te laten.
Dat de cursus hun nieuwe inzichten bij bracht en zeker geprikkeld heeft om in hun werkveld wat te ondernemen voor de stomapatiënt en zijn directe omgeving werd al vlug duidelijk.

Nogmaals proficiat en blijf je engageren voor de zorg van deze patiënten.

Als afsluiting bracht Huis Yvanta een wervelende show op de catwalk met het assortiment van zwem-, fitness-, sauna en intieme kledingartikelen die niet alleen door stomadragers gedragen en gesmaakt kunnen worden. Ook aangepaste kledij voor verblijf in het ziekenhuis kreeg de nodige aandacht.

Je kan op dit jaarlijks congres alleen maar vaststellen dat de stomaverpleegkundigen in Vlaanderen, maar zeker ook de bestuursgroep van de VLAS, geboeid blijven door de zorg van deze patieëten.

Tot volgend jaar, geef maar vlug de nieuwe datum door...

Door een aandachtige congresganger


Presentaties en foto's congres 2016

Redactie Vlas - 28-11-2016

Het voorbije congres vormde weer een succes. De bezoekers ontdekten er boeiende sprekers en legden er waardevolle contacten.

Het congres kon weer op vele bezoekers rekenen. De zaal van het Cultuurcentrum Zwaneberg zat weer afgeladen vol.

Wil je de volledige presentaties van dat congres downloaden? Klik dan door naar Kennis. Of pluk ze hieronder uit.Wens je de foto's te bekijken? Klik dan door naar de foto's van het voorbije congres!


Congres 2016 op donderdag 17 november

Redactie Vlas - 31-07-2016

Op donderdag 17 november 2016 staat het nieuwe VLAS-congres weer voor je klaar.

Ook dit jaar zit het VLAS-congres weer afgeladen vol met boeiende sprekers en interessante onderwerpen in het Cultuurcentrum in Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. Daarnaast ontdek je heel wat standen van professionals uit de sector. Verder ontmoet je er vele collega's met wie je boeiend kan netwerken.


Ontdek het volledige programma en alle praktische informatie op Congres 2016.


Nieuw logo

Redactie Vlas - 21-03-2016

Vlas pakt met een nieuw logo uit. En niet zomaar één, het zit vol met symboliek.

De ovaal van Vlas verwijst samen met het hoofd van de mens naar een stomazakje. Het lichaam vormt dan weer zowel een open hand die naar én de verpleegkundige én naar de patiënt reikt, als een comfortabele fauteuil. Bij Vlas zit je dan ook figuurlijk goed.

En wat dacht je van die open ruimte binnen in de ovaal? Stoma laat je nog steeds ruimte, ook al is het leven met een stoma niet eenvoudig.


Een nieuwe lente, een nieuw kleedje!

Redactie Vlas - 17-03-2016

Vlas is trots om zijn nieuwe website én zijn nieuwe logo te tonen. Welkom!

Je ziet het goed, de website van Vlas steekt in een gloednieuw kleedje. Fris, strak in het pak, trouw aan zijn groene kleur.

Ook het logo komt nog maar net uit de verpakking. Je ziet het, we hebben deze winter niet stil gezeten!


Enquête masterproef

Redactie Vlas - 14-03-2016

Manuella Mertens is een studente Management en beleid van de gezondheidszorg aan de KU Leuven. Voor haar masterproef doet ze onderzoek naar de taakverschuiving en de functiedifferentiatie in de verpleegkunde.

Daarbij ontwikkelde ze een enquête voor HBO5- en bachelor-verpleegkundigen die al minstens één jaar aan het werk zijn.

Wil je aan dat onderzoek deelnemen? Klik dan door naar de externe website https://websurvey.kuleuven.be/index.php/9379/lang-nl. Je kan de enquête tot 6 mei 2016 invullen.

 
 

Stomawelzijn, onze zorg!

 

Sponsors

 
       
3M B-Braun Marlen
 
Coloplast Convatec Dansac
 
Eurotec Haromed Hollister