Vlaamse Stoma, Incontinentie en Fistelverpleegkundigen

Vlas, één doel, mensen helpen


 
 
 

Meewerken aan verandering voor betere stomazorg, ook iets voor jou?

 

Nieuws


Verslag van een boeiende congresdag in Heist-Op-den-Berg

Redactie Vlas - 04-12-2016

Op donderdag 17 november leidden alle wegen voor stomaverpleegkundigen in Vlaanderen naar Heist Op-den-Berg.

Neen, de talloze files kunnen deze dappere verpleegkundigen niet weerhouden van aanwezig te zijn op dit jaarlijks evenement. Met zijn 400 waren ze, uit alle hoeken van Vlaanderen. Na een warm onthaal en een bakje troost voor het vroege opstaan, vingen de presentaties in de schouwburg aan. Zoals vorige jaren werd het technische draaiboek ook weer met de hoogste perfectie uitgevoerd door den Theo.

We kregen een update rond de medische evolutie en zorgpaden in kader van oncologische behandeling van zowel colorectale tumoren als blaascarcinomen.

De sprekers benadrukten weeral de rol en het belang van de stomaverpleegkundige in de setting rond de patiënt met zijn oncologisch verhaal waarbij een stoma-aanleg noodzakelijk is.

Ook de presentatie rond Ta TME werd door ieder gesmaakt omwille van het boeiend en aanschouwelijk brengen van deze toch wat ingewikkelde materie.

Uiteraard was er in de pauze ruimte om de commerciële stands van de diverse firma's van stomamaterialen te bezoeken.

Centraal in al de presentaties stond uiteraard de stomapatiënt en zijn directe omgeving. Dat de aanleg van een stoma erg ingrijpend is beseft hier ieder wel, helaas zijn er nog te weinig stomaverpleegkundigen gedeeltelijk of volledig vrijgesteld om deze zorg voor deze patiëntengroep ter dege te kunnen bewerkstelligen.

Maar al te vaak blijft het een dweilen met de kraan open of brandjes (lees praktisch de stoma verzorgen) blussen in het ziekenhuis of in de thuiszorg.

Dat de stomaverpleegkundige als consulent voor totale benadering en coaching staat wordt vaak vergeten of te weinig ingeschat.

Een voortreffelijke catering en een lekker glaasje wijn maakten ook het middaggebeuren tot een waar festijn...

In de namiddagsessies was het tijd om een aantal cursisten uit de VLAS-cursus van 2015-2016 aan het woord te laten.
Dat de cursus hun nieuwe inzichten bij bracht en zeker geprikkeld heeft om in hun werkveld wat te ondernemen voor de stomapatiënt en zijn directe omgeving werd al vlug duidelijk.

Nogmaals proficiat en blijf je engageren voor de zorg van deze patiënten.

Als afsluiting bracht Huis Yvanta een wervelende show op de catwalk met het assortiment van zwem-, fitness-, sauna en intieme kledingartikelen die niet alleen door stomadragers gedragen en gesmaakt kunnen worden. Ook aangepaste kledij voor verblijf in het ziekenhuis kreeg de nodige aandacht.

Je kan op dit jaarlijks congres alleen maar vaststellen dat de stomaverpleegkundigen in Vlaanderen, maar zeker ook de bestuursgroep van de VLAS, geboeid blijven door de zorg van deze patieëten.

Tot volgend jaar, geef maar vlug de nieuwe datum door...

Door een aandachtige congresganger

 
 

Stomawelzijn, onze zorg!

 

Sponsors

 
       
3M B-Braun BSN Medical
 
Coloplast Convatec Dansac
 
Eurotec Haromed Hollister
 
Hospitera Welland Medical