Vlaamse Stoma, Incontinentie en Fistelverpleegkundigen

Vlas, één doel, mensen helpen


 
 
 

Meewerken aan verandering voor betere stomazorg, ook iets voor jou?

 

Nieuws


Verslag van een leerrijke congresdag!

Redactie Vlas - 14-11-2017

Heist-Op-den-Berg 7 november 2017 - Op dinsdag 7 november 2017 gingen we tijdens ons jaarlijkse congresdag op zoek naar oplossingen van diverse stomaproblemen. Het gure koude weer, hield de stomaverpleegkundigen niet om talrijk aanwezig te zijn op ons jaarlijks congres. Ik mocht als nieuw bestuurslid voor de eerste keer meewerken aan deze dag.

De voormiddag startte met een presentatie over LARS (laag anterior resectie syndroom). Er was een goede mix van theorie en deskundige uitleg van de chirurg. Aansluitend kregen we de nodige informatie over de verpleegkundige benadering van dit syndroom en de ervaring vanuit de patiënt. Er was veel interactie en vraagstelling, wat getuigd van een grote interesse van het aanwezige publiek. Ik onthoud hierbij dat we de patiënt steeds goed moeten informeren op de klachten, die kunnen optreden als er wordt gekozen voor TME ( totale meserectale excisie).

Daarnaast werd er ook aandacht besteed aan het gebruik van medicatie bij stomazorg.

Verschillende firma’s waren aanwezig om hun producten en nieuwigheden aan ons voor te stellen.

In de loop van de voormiddag kregen we ook deskundige uitleg over de high output en St Marks elektrolyten mix. Hieruit onthouden we dat er een multidisciplinaire aanpak nodig is tussen de arts, diëtist en de stomaverpleegkundige.

Op het einde van deze boeiende voormiddag werden de resultaten weergegeven van de enquête van de ex-cursisten leden van het academiejaar 2016-2017.

Tijdens de middag konden we aanschuiven voor een heerlijke koude schotel en een lekker toetje als dessert.

In de namiddag kregen we meer uitleg over educatie in de stomazorg binnen het ziekenhuis en de thuiszorg met aansluitend een getuigenis van een patiënt.

Nadien werd gekozen om casussen naar voor te brengen met interactie van het publiek, gepresenteerd door eigen VLAS bestuursleden. Er kwamen diverse casussen naar voor zoals: Gangreen van Fournier, aandacht voor parastomale hernia, fistels, pyoderma gangrenosum, … Het congres werd afgesloten met informatie over de algemene stomazorg aan de hand van casuïstiek.

De meest complexe casus werd voorgesteld door onze voorzitter Chantal Tielemans. Nu ja casus? Het ging over onze eigenste secretaris binnen het bestuur van VLAS: Theo Leysen. Onze secretaris gaat volgend jaar in mei op pensioen en stopt ook als secretaris binnen het VLAS. Een casus die wij als bestuursleden moesten geheim houden. Dat was helemaal niet gemakkelijk. Theo zag dat er een presentatie tekort was en was het weekend voor het congres in paniek. Hij vertrouwde het allemaal niet en maakte een extra casus in nood. Uiteindelijk hebben we Theo welverdiend in de bloemetjes gezet met de nodige emoties. We willen hierbij nogmaals Theo bedanken voor zijn jarenlange inzet in het VLAS bestuur. Ik vond het alvast een eer om met Theo zijn traditionele bel iedereen in de schouwburg te begeleiden voor de presentaties.

Nogmaals proficiat aan iedereen voor jullie aanwezigheid en blijvende inzet voor deze patiënten. Ze hebben ons als stomaverpleegkundigen nodig! Want stomazorg verlenen is meer dan een zakje kleven op de buik van de patiënt.

Wie zich geroepen voelt om lid te worden van het VLAS bestuur kan altijd contact met ons opnemen. Het is toffe en warme bende.

Ik wil nog even meegeven dat alle powerpoint presentaties binnenkort op de website zullen terug te vinden zijn, zodat jullie dit kunnen nalezen.

Aan iedereen van harte bedankt en tot volgend jaar.

Jens De Waepenaere

 
 

Stomawelzijn, onze zorg!

 

Sponsors

 
       
3M B-Braun BSN Medical
 
Coloplast Convatec Dansac
 
Eurotec Haromed Hollister
 
Hospitera Welland Medical