top of page

Endometriose Awareness Maand

Hans Terryn

28 mrt. 2023

Endometriose kan oorzaak voor de aanleg van een tijdelijk stoma zijn

De gehele maand maart is wereldwijd Endometriosis Awareness Month. 1 op 10 vrouwen heeft endometriose, maar de ziekte blijft onderbelicht: "Menstruatiepijn wordt als normaal gezien"

Eén op de tien vrouwen lijdt aan endometriose en toch is de ziekte nog altijd weinig bekend. Organisaties en artsen wereldwijd vragen daarom meer aandacht voor de pijnlijke veelal miskende ziekte die onder meer tot onvruchtbaarheid kan leiden. De Vlaamse vzw Behind Endo (stories) wil daarom endometriose een gezicht geven door de ganse maand elke dag het verhaal van iemand met endometriose te delen.

Endometriose is een chronische aandoening waarbij cellen die op baarmoederslijmvlies of endometrium lijken buiten de baarmoeder voorkomen. Die cellen kunnen daar gaan woekeren en vlekken, cystes of zelfs knobbeltjes vormen. Dat kunnen ze ook op organen als de blaas, de urineleiders, de eierstokken en zelf de darmen met ontstekingsreacties tot gevolg.

Endometriose kan hevige menstruatiepijn veroorzaken, maar daarnaast ook pijn tijdens het vrijen, plassen en de ontslasting. De klachten treden bij de meeste vrouwen vooral op voor en tijdens de menstruatie, maar kunnen ook dagelijks tot pijn leiden.


Chirurgie

Wanneer de endometriose tot tegen of in de darm is gegroeid, kan chirurgie een mogelijke behandeling en noodzakelijk zijn en daarbij zal de chirurg altijd proberen om die darm maximaal te sparen en zijn operatietechniek bepalen in functie van de ernst van het ingegroeide letsel.

Oorzaak voor het aanleggen van een stoma.

Als het letsel te laag ligt of de darm sterk is aangetast, kan het nodig zijn het aangetaste stuk weg te nemen en een anastomose te maken. Om deze anastomose optimaal te laten genezen, wordt soms een tijdelijk stoma geplaatst. Dit meestal voor een zestal weken, waarna de stoma terug wordt weggenomen.

Indien de vagina bij de operatie geopend werd en gehecht moet worden, kan er op de plaats van de darmhechting soms een fistel ontstaan. Ook dan kan na de ingreep een tijdelijk beschermend stoma nodig zijn. Gelukkig is dit echter zeldzaam.


Bronnen:


Verguts,J (2022b). Endometriose: herkennen en behandelen : de tikkende tijdbom in je buik.

bottom of page