top of page

Dikkedarmkanker

Hans Terryn

19 mrt. 2023

Maart actiemaand in de strijd tegen dikkedarmkanker

Maart is de internationale actiemaand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Tal van organisaties en instellingen proberen de bevolking bewust te maken van het belang van vroegtijdig opsporen van dikkedarmkanker. In ons land krijgt iedereen vanaf 50 jaar de kans om via een eenvoudige stoelgangtest een gratis controle uit te voeren. Heel wat mensen zijn nog niet overtuigd om aan deze test mee te doen, van daar het grote belang om campagne te voeren en de mensen echt wel te overtuigen van het belang van deze screening, vooral als we weten dat darmkanker een van de meest voorkomende kankers is in ons land. Waardoor er hier via de media heel wat belangstelling voor is en er via de pers, sociale media en op televisie campagne wordt gevoerd. Uiteraard is het voor ons als zorgverleners een heel belangrijke taak om de mensen te overtuigen hieraan mee te doen.

Ook de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing organiseren een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing van dikkedarmkanker te benadrukken. 

Marc Herremans is ambassadeur voor het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Zijn boodschap zal op Eén uitgezonden worden tussen 20 maart en 1 april 2023.

Van 15 tot 28 maart zal je in het straatbeeld ook grote affiches kunnen waarnemen langs sommige supermarkten om het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker onder de aandacht te brengen.

Misschien herken je de BlaBlaBlacampagne wel van op de Radio, van op grote reclamepanelen langs winkelcentra, van in een magazine of misschien wel van op een broodzak?



Kanker komt in het maagdarmstelsel vooral voor in de dikke darm. In Vlaanderen treft darmkanker 5% van de bevolking in de loop van hun leven, voor heel belgië komt dit neer op 8000 nieuwe gevallen per jaar. De meerderheid van die gevallen komt voor bij mensen boven de 50 jaar. Ook al is de behandeling van darmkanker de laatste jaren enorm geëvalueerd, toch sterven in Vlaanderen dagelijks 5 mensen ten gevolge van deze ziekte. Belangrijk om deze diagnose vroeg genoeg te stellen dus, en de hoofdreden waarom er vanaf de leeftijd van 45 jaar een coloscopie wordt uitgevoerd bij mensen met aanslepende darmklachten. Bij patiënten zonder klachten wordt een stoelgangonderzoek aanbevolen vanaf de leeftijd van 50 jaar om darmkanker vroegtijdig op te sporen, waarbij gezocht wordt naar bloed in de stoelgang. Is deze test afwijkend dan wordt er aangeraden een coloscopie te laten uitvoeren om de aanwezigheid van kanker of poliepen, een voorstadia van darmkanker op te sporen en te behandelen. Darmkanker kan soms lang onder de radar dwalen en geeft eigenlijk zelden chronische darmklachten. Als de ziekte zich manifesteert zullen er vaak alarmtekens opduiken, met name gewichtsverlies en bloed in de stoelgang. In die gevallen zal er ook reeds vroeger een coloscopie worden voorgesteld. Een ander reden om snel naar darmkanker te sporen is de aanwezigheid van darmkanker in de familie. Een op de vijf darmkankers draagt echter een zeker genetisch risico in zich dat eventueel overgerfd kan worden. (Prikkelbare darmen, 2021b)


bottom of page