top of page

Hittegolf en dehydratie

Hans Terryn

13 jun. 2023

Het is officieel, we zijn in de eerste hittegolf van het jaar

Volgens alle weersvoorspellingen ziet het er naar uit dat we waarschijnlijk nog wel een tijdje met temperaturen van rond de 25° blijven. Het is nu officieel, we zitten in de eerste hittegolf van het jaar en dit is toch wel extreem vroeg volgens het KMI. De term "hittegolf" gebruiken we bij vijf zomerdagen ( minstens 25 graden) op een rij, waarvan er minstens drie tropische dagen ( minstens 30 graden) zijn. Aan die voorwaarden is voldaan: met donderdag 25,2 graden, vrijdag 26,6 graden, zaterdag 30,2 graden, zondag 31,2 graden en na een langzame klim maandag tot 30,1, momenteel is het nog geen middag en behalen we al meer dan 25 graden.

Dit alles heeft uiteraard ook heel wat invloed op stomadragers. Vooral mensen met een ileostoma verliezen heel wat vocht en zouten, waarbij ze vooral bij een high output stoma in de problemen kunnen geraken.

Aangeraden is om voldoende te eten en te drinken, waarbij 2 liter zeker en vast nodig is. Naast water en andere dranken zoals soep, behoren ook oa yoghurt. Hierbij is echter heel belangrijk dat het beter is om verschillende kleine maaltijden te nuttigen ipv een grote maaltijd. Zo ook wat betreft het drinken, te veel ineens kan een omgekeerd effect veroorzaken zoals diarree en zo nog meer vochtverlies met zich mee brengen. Regelmatig kleine hoeveelheden drinken is de boodschap.

Uitdroging herkennen is soms lastiger dan wordt gedacht. Signalen zijn zijn dorst en een droge mond, maar ook krampen, duizeligheid, vermoeidheid, minder of sterk geconcentreerd plassen. Komt daarbij nog een droge huid dan is het echt niet meer goed en is een ziekenhuisopname nodig.

Op dat moment is te veel water of thee drinken niet goed en leidt dit tot tot nog meer vloeibare stoelgang, met nog meer dorst en komt de stomadager in een viscieuze circel.

Wat hier wel werkt zijn isotone dranken met de juiste balans van suiker en zout


bottom of page