top of page

Multiple Sclerose

Hans Terryn

30 mei 2023

Awareness

Darmproblemen zijn heel vaak een normaal verschijnsel bij MS. Een derde van de mensen met MS heeft last van obstipatie , meer dan de helft heeft last van incontinentie en ruim 40% ervaart beide problemen.


Net als bij veel MS-klachten kunnen darmproblemen ontstaan doordat ontstekingen de communicatie via de zenuwbanen blokkeren. Bij darmklachten krijgen de twee kringspieren (sluitspieren) in de anus en de bekkenbodemspieren de signalen vanuit de hersenen en het ruggenmerg niet goed door. Daardoor doen ze hun werk niet goed of niet op het juiste moment.

Bij ernstige spasticiteit van de bekkenbodem is er geen controle meer over het aanspannen van de spieren zodat er incontinentie of obstipatie van stoelgang en of urine ontstaat.

Daarnaast kunnen sommige medicijnen als bijwerking verstopping geven, zoals baclofen of antidepressiva. Bovendien ontstaan darmklachten vaak door weinig beweging , weinig drinken en/of minder gezond eten.

Verstopping en ontlastingsincontinentie komen vaak voor net als blaasproblemen, seksuele prblemen en problemen met lopen.


Mogelijke behandeling zijn;

Technieken om de darm te legen: onder begeleiding van een zorgprofessional kun MS patiënten technieken leren toepassen om de darmen te legen. Voorbeelden zijn: buikdruk, de endeldarm (het laatste stukje dikke darm net voor de anus) met een vinger stimuleren (digitale stimulatie), stimulatie met behulp van zetpillen, de darm spoelen en de dikke darm masseren.


Laxeermiddelen bij verstopping: als aangepaste voeding en technieken om de darm te legen niet helpen, kun je laxeermiddelen gaan gebruiken.


Neurostimulatie: als MS-laesies de darmfunctie hebben verstoord, kán neurostimulatie effectief zijn. Hierbij wordt de onderbeenzenuw met kleine elektrische prikkelingen gestimuleerd. Deze zenuw loopt vanuit het onderbeen naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg. Van hieruit wordt onder andere de functie van de blaas en darmen geregeld.

In ernstige gevallen, als niets anders meer helpt, kan een stoma uitkomst bieden.


Bij blaasproblemen kan een urostoma eveneens als niets meer helpt een mogelijke oplossing zijn.


Bron:

MsWeb.nl


bottom of page